top of page
Najskoriji tekstovi

GPS (R. P.)



"Uvek sam pred nebom osećao jednu te istu stvar, a to je da ne znam tačno ko sam". (R. P.)

Naši damari koji trepere rezonancom koju nam je zapisao gen, vrhovni autoritet, daruju nam, i bez naše volje, i pre rađanja naše svesti, intelekt i energiju.

Imamo ih ili ne, odluka o tome nije naša. Međutim, čestitost koja zatvara krivu našeg ljudskog oblika, gradimo bez direktnog nasleđa. Moglo bi se reći da je tu odluka baš naša, nezapisana unapred, mada je kroji naše okruženje, porodica i podneblje. Kakva god bila ta odluka svesni smo da nas niko drugi nikada ne može spoznati do kraja. Ono što ne znamo, da ta moć nije data ni nama samima.

Mentalitet, koji zbirno usisavamo odrastanjem, slika ne samo nas pojedinačno, već čitavo okruženje. Geografija ima presudan uticaj, pa lako možemo prepoznati Mediteranca ili Skandinavca. Slični pondeblju u kojem žive oni su tamnoputi, vatreni, inertni, glasni, nedisciplinovani, nestalni, duhoviti ili svetle puti, disciplinovani, suzdržani, skromni, realni, vredni, pouzdani...

Lako je to prepoznati kod takvih krajnosti, gde GPS jasno pozicionira uticaj klime, reljefa i ugla pod kojim nas Sunce obasjava. Ali kako savladati ludilo sudarenih uticaja kod nas koji odrastaju u svim godišnjim dobima, te samo u jednoj godini bivamo i topli i hladni i kišni i sušni i otvoreni i zatvoreni, pa nije ni čudo, što reče čika Raša, da ne znamo tačno ko smo.


Arhiva
Zapratite
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page