top of page
Najskoriji tekstovi

Kamiondžije


Jedno od pravila kojeg se drže obazrive kamiondžije je da brzina na nizbrdici ne sme biti veća od brzine kojom se savladao uspon. Kažu da je tako najbolje i u životu, ujednačiti brzine uspona i padova, ali da li su u takvoj srazmeri i vreme dovoljno da se slomi nečiji duh i vreme da on uzleti?

Nekada je to dugotrajan i mučan proces bez obzira na smer dešavanja, a nekada se dešava na prečac. Inteziteti su raznorazni, ali jednom slomljen duh, kojom god brzinom lomljen, ne vraća se ni približno istom, a najčešće se to ni ne desi. A opet, koliko god malo vremena trebalo za uzlet sreće, ona se može ugasiti još većom brzinom.

Kakve su onda ravnoteže nama neophodne da bismo bezbedno savladali uspone i padove?

Mogu li se te naporne sinusoide ispeglati na jednu monotonu osrednju apscisu, kako bi naši nervi izdržali ili bi i ona za nas bila nepodnošljiva?

Možda je baš to tajna naših žvota, neprekidno curkanje nepodnošljivosti, koje održava naš organizam u borbenom stanju. Umorimo li se i predamo, prestajemo da živimo bez obzira na fiziološku funkcionalnost.

Eto, kako je: nema predaje, nema stajanja... a ja sam tako umoran i tako bih legao u tu monotonu osrednjost brzinom koja bi mi omogućila nepovratnost.

Arhiva
Zapratite
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page